„Eminescu este un astru ce nu se stinge niciodată pe cerul literaturii române”, spunea Garabet Ibraileanu. EMINESCU este viu în conștiința poporului nostru, este studiat, intrepretat, omagiat, învățat cu plăcere și toate acestea împreună dovedesc locul pe care-l ocupă poetul în cultura și conștiința românilor.
Opera lui Mihai Eminescu este considerată una dintre cele mai valoroase realizări ale literaturii române. Poezia sa se remarcă prin profunzimea gândirii filozofice, expresivitatea limbajului și muzicalitatea versului. Eminescu a creat imagini de o frumusețe aparte și a dezvoltat teme universale, precum timpul, iubirea, natura, condiția umană și destinul.
Creația eminesciană rămâne un punct de referință fundamental în cultura română, opera sa având o valoare estetică, filozofică și simbolică inegalabilă. Poezia sa transcende epoca în care a fost scrisă și continuă să fie admirată de către cititori. Ea constituie un model de inspirație pentru generațiile următoare. Mihai Eminescu este numit „Luceafărul poeziei românești” și rămâne un simbol al culturii noastre naționale.
Anul 2025 este anul dedicat Marelui Geniu – Mihai Eminescu. La 15 ianuarie 2025 am celebrat 175 de ani de la nașterea poetului. În scopul promovării valorilor naționale, al valorificării literaturii clasice, cultivării limbii române, al evidențierii contribuției lui Mihai Eminescu la patrimoniul cultural și al marcării celor 175 de ani de la nașterea sa, precum și pentru a încuraja implicarea elevilor în activități artistice și literare inspirate de opera eminesciană, în IP LT ,,A. Pușkin” au fost desfășurate diverse activități.
La 15 ianuarie în liceu domnea o atmosferă de sărbătoare. Intrând în holul liceului, elevii rămâneau captivați de versurile marelui poet și cântecele ce derulau pe ecran. Tot în această zi, un grup de elevi însoțiți de dna Tabanscaia Liudmila, în semn de recunoștință pentru contribuția inestimabilă la dezvoltarea spirituală nu doar a poporului român, ci și a tututror iubitorilor de poezie care îi citesc versurile și astăzi, au depus flori la monumentul poetului din orașul nostru.
În această zi, elevii de liceu s-au delectat artistic, participând la vizita online organizată de Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, România. Detalii găsiți pe linkul anexat mai jos.
https://www.facebook.com/share/p/1EfQhi2sAf/
La data de 20 ianuarie, una din lecțiile tradiționale de artă plastică în clasele gimnaziale a V-a – a VII-a a fost transformată într-un atelier transdisciplinar. Profesoara de artă plastică, doamna Carolina Arnaut, a ghidat elevii în redarea plastică a poeziei „Somnoroase păsărele” de M. Eminescu. „Creativitatea elevilor nu are limite”, susține profesoara. Grație acestui fapt, elevii au reușit să redea prin stilizare, în spațiul plastic, păsărelele somnoroase, florile dormind, lebăda pe apă etc., utilizând diverse tehnici și materiale.
La solicitarea profesorilor de limba și literatura română, elevii ce atestă performanțe la disciplina limba și literatura română au recitat poeziile lor preferate din creația lui Mihai Eminescu. Aceștia sunt: Radu Victoria, Andronic Victor, Mutelica Iulia, Andreichikova Svetlana, Moscalciuc David și Mitroșer Alina. Inspirați de imaginea Luceafărului poeziei românești, alți elevi cu înclinații deosebite în arta plastică – Dvorschi Elena, Donighevici Iurii, Stețiuc Irina și Mihailova Eliza – au realizat portretul poetului, surprinzând frumusețea chipului geniului.
Fostul elev, Rurac Roman, student la Universitatea de Stat din Moscova, ne-a oferit un cadou muzical special, interpretând cântecul ,,De-aș avea” pe versurile poetului.
Colajul poetico-muzical a fost realizat în perioada 15.01 – 28.01/2025.
https://www.facebook.com/puskinfalesti.net/posts/1161492135976668
La data de 05.02.2025, de Ziua Mondială a Lecturii cu Voce Tare, la inițiativa bibliotecarei dna Svetlana Burdeinaia, s-a desfășurat activitatea cu genericul ,,Citim împreună, citim cu voce tare!”, în cadrul căreia elevii din toate ciclurile de învățământ au citit în cor, în perechi și individual, poezii și proză, lucrări din programa școlară, dar și fragmente din cărțile preferate. Cel mai popular autor, a fost omagiatul anului, Mihai Eminescu, a cărui operă a fost citită cel puțin 10 minute, la toate orele de limba și literatura română.
Activitățile tematice din cadrul ,,Lunarului Eminescu” au continuat cu o călătorie fascinantă în istoria vieții și operei marelui Eminescu, în care elevii clasei a IV-a ,,A” au fost invitați de către profesorii lor de matematică și limba și literatura română: Bargan Anatoli și Pușcaș Veronica. Inspirându-se nu doar din versurile geniale, ci și din cifrele care însoțesc viața fiecărei persoane, lecția publică integrată de matematică și limba și literatura română a fost țesută cu atât de multă măiestrie, încât elevii nu au observat cum alternau armonios limbile română și rusă, limba cifrelor și limba imaginilor literare. La finalul lecției profesorii le-au oferit copiilor povețe prin care i-au îndemnat să se lase inspirați de frumusețea cuvintelor limbii române și magia matematicii.
Pornind de la ideea că studierea independentă a vieții și operei lui Mihai Eminescu reprezintă o modalitate excelentă de a înțelege în profunzime atât contextul istoric și cultural în care a trăit marele poet, cât și frumusețea, profunzimea operei sale, profesorii de limba și literatura română din liceu le-au propus elevilor din ciclul liceal să elaboreze produse digitale la acest subiect, pe care le-au realizat cu succes în perioada: 15.01-25.01/2025. Printre cele mai reprezentative sunt produsele elevilor: Tatarciuc Xenia, Velijenco Nichita, Golban Dinara, Negrescu Nadejda, Olari Carolina.
https://www.canva.com/design/DAGcLy3MAm4/GOF250MkT6XkKXtYYd42kg/edit
Pe urmele lui Eminescu.GD.pdf
https://www.canva.com/design/DAGcR-zbFR0/2Dzs7BBrbbi7GhSYr7bsUg/edit
https://www.canva.com/design/DAGcQ-OlbjY/eHrDMeae62seWz6fpCa9KQ/edit
Recitalul de poezie eminesciană organizat la data de 13.02.2025 de către profesorii de limba și literatura română, a fost o adevărată călătorie în universul sensibil și filozofic al poetului. Elevii au reușit să transmită emoțiile generate de conținutul poeziilor - melancolie, dor, visare – tuturor spectatorilor prezenți.
https://www.youtube.com/watch?v=-7l0_-QvOao
https://www.youtube.com/shorts/dQdAKJ6Bn_M
https://www.youtube.com/shorts/hgurWcOeRJI
La data de 14.02.2025, în incinta liceului s-a desfășurat Etapa locală a proiectului educațional internațional ,,Din stea în stea mă poartă dorul”, organizat de LT ,,M.Eminescu”, Dubăsari. La propunerea coordonatorului local Deaciuc Ina și a profesorilor de limba și literatura română, elevii entuziasmați de creația poeților Mihai Eminescu și Grigore Vieru au recitat în fața camerelor video poeziile îndrăgite. Învingătorii – 14 elevi și un cadru didactic, vor reprezenta instituția la etapa internațională.
Lunarul ,,Mihai Eminescu” a fost o adevărată călătorie prin lumea fascinantă a poeziei, o dovadă că versul eminescian continuă să lumineze sufletele și mințile tinerilor. Eminescu trăiește atâta timp, cât versul său este rostit, citit și iubit.